FAŢA ÎNTUNECATĂ A ISTORIEI CREŞTINISMULUI — Helen Ellerbe

FAŢA ÎNTUNECATĂ A ISTORIEI CREŞTINISMULUI

de Helen Ellerbe

INTRODUCERE

“Biserica Creştină a lăsat o moştenire şi o înţelegere asupra lumii care au afectat societatea occidentală în toate aspectele ei, atât seculare cât şi religioase. E o moştenire care cultivă sexismul, rasismul şi intoleranţa faţă de cei diferiţi şi care încurajează compromiterea mediului înconjurător.

Biserica, de-a lungul istoriei sale, a arătat dispreţ faţă de libertatea umană, demnitatea umană, şi autonomia individuală. A încercat să controleze, să cenzureze şi să oprime spiritualitatea, şi relaţia indivizilor cu Dumnezeu. În consecinţă, creştinismul a influenţat crearea unei societăţi în care oamenii s-au îndepărtat nu numai unii de alţii, ci şi de ce ar putea fi divin.

Acest creştinism – căruia în această carte îi spun „creştinism ortodox” sau drepta credinţă – este întipărit în credinţa într-un singur Dumnezeu, exclusiv masculin, autoritar care cere supunere fără crâcnire şi care îi pedepseşte fără milă pe cei care nu îl ascultă.

Creştinii ortodocşi cred că frica este esenţială pentru a susţine ceea ce ei percep a fi o ordine ierarhică din vârful căreia un Dumnezeu ceresc domină de unul singur, îndepărtat de lumea pământească şi de omenire.

Deşi la început, creştinii ortodocşi au reprezentat doar una dintre multele secte ale creştinismului, în cele din urmă aceşti creştini au ajuns să domine şi să câştige puterea politică.

Adaptându-şi religia ca să o facă mai acceptabilă pentru Imperiul Roman, ei au ajuns să câştige autoritate şi privilegii nemaipomenite.

Biserica lor a devenit, astfel, singura Biserică.

Această putere politică le-a permis să impună conformitate în practicarea religiei lor. Pe măsură ce îi persecuta pe cei care nu se conformau, Biserica s-a găsit în situaţia de a-şi clarifica mereu doctrina şi ideologia, de a defini exact ce era şi ce nu era erezie. Astfel, Biserica şi-a stabilit mereu dogme şi ideologii care i-au permis să obţină controlul asupra individului şi asupra societăţii.

Pe măsură ce Biserica îşi impunea tot mai mult dominaţia asupra Europei şi Imperiul Roman se prăbuşea, această instituţie aproape a distrus cu totul educaţia, tehnologia, ştiinţa, medicina, istoria şi comerţul. Biserica a adunat averi enorme, în timp ce societatea se zbătea în mizeria evului întunecat.

Când schimbările dramatice sociale de la începutul noului mileniu au pus capăt erei întunecate, Biserica a luptat din răsputeri pentru a-şi menţine supremaţia şi controlul asupra societăţii. A asmuţit o societate, din ce în ce mai nesupusă faţă de religia sa, împotriva unor duşmani inventaţi, a instigat atacuri asupra musulmanilor, creştinilor ortodocşi de la răsărit, şi asupra evreilor.

Când cruciadele nu i-au putut face pe disidenţi să i se supună, Biserica a lansat un atac brutal asupra sudului Franţei şi a instituit Inchiziţia. Nici Cruciadele şi nici chiar Inchiziţia nu au reuşit să-i facă pe oameni să înţeleagă dreapta-credinţă. Abia reforma Protestantă şi contra-reforma Catolică au reuşit acest lucru. Numai în timpul reformelor populaţia Europei a adoptat ceva mai mult decât poleiala creştinismului.

Refomele i-au îngrozit pe oameni cu ameninţările diavolului şi ale vrăjitoriei. Percepţia omului de rând că exista magie şi că Dumnezeu sălăşuia pe pământ a fost înlocuită în timpul reformelor de credinţa nouă că ajutorul divin nu era posibil şi că lumea materială era sub stăpânirea diavolului.

A urmat un holocaust de 300 de ani împotriva celor care îndrăzneau să creadă în ajutorul divin al cerurilor şi în magie, la finalul căruia Biserica a reuşit să-i convertească pe europeni la dreapta-credinţă.

Convingându-i pe oameni că Dumnezeu era rupt de lumea pământenilor, creştinii ortodocşi – poate fără intenţie – au pus bazele lumii moderne, o lume despre care se credea că e mecanicistă şi pre-determinată, o lume în care Dumnezeu a jucat rolul unui creator îndepărtat şi impasibil.

Oamenii au ajuns să creadă că sunt neajutoraţi, nu neapărat din cauza naturii umane păcătoase, ci mai ales din cauza faptului că nu contau.

Teoriile oamenilor de ştiinţă şi filosofilor, cum ar fi Isaac Newton, Rene Descartes şi Charles Darwin, au întărit credinţele conform cărora lupta pentru supravieţuire între oameni era inevitabilă, şi că era necesar ca unii dintre ei să-i domine pe alţii. Asemenea credinţe, însă, se dovedesc acum nu doar că sunt foarte deficiente, ci şi că au o acurateţe ştiinţifică limitată.

Dreapta-credinţă a avut şi un impact devastator asupra relaţiei omului cu natura. Cum oamenii au ajuns să creadă că Dumnezeu era rupt de omenire şi că dispreţuia lumea pământenilor, ei şi-au pierdut orice consideraţie faţă de natură. Sărbătorile, care i-au ajutat să îşi coordoneze viaţa cu anotimpurile, au fost confiscate de Biserică şi transformate doar în comemorări ale evenimentelor biblice, fără să aibă nici o legătură cu ciclurile naturii.

Percepţia asupra timpului a fost schimbată astfel încât să nu mai aibă nici o legătură cu rotirea anotimpurilor. Ştiinţa newtoniană părea să confirme că pământul nu era altceva decât rezultatul inevitabil al funcţionării mecanice a componentelor sale; a confirmat că pământul era lipsit de sacralitate.

Partea întunecată a istoriei creştinismului ne poate ajuta să înţelegem ruperea legăturilor noastre cu sacrul. Ne poate ajuta să vedem care este cea mai perfidă şi nocivă formă de sclavie dintre toate: cea prin care oamenii sunt controlaţi dictându-le şi suprimându-le propria lor spiritualitate.

Această parte ignorată a istoriei creştinismului poate aduce la lumină ideile şi credinţele care cultivă distrugerea şi denigrarea drepturilor omului, intoleranţa faţă de ce şi cine e diferit, şi compromiterea mediului înconjurător. Odată recunoscute, putem preveni răul şi distrugerile pe care le pot provoca din nou. Când înţelegem cum am ajuns să ne rupem de ce poate fi divin, putem înţelege cum să vindecăm nu doar rănile, ci şi alienarea în sine.”

Advertisements
This entry was posted in FAŢA ÎNTUNECATĂ A ISTORIEI CREŞTINISMULUI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s